De fleste er sikkert enig med meg: Å komme til et nytt sted, et nytt land og ikke ane hva som forventes av tips på restauranter og barer er et sant lite mareritt. Husk at det å tipse i noen land kan bli sett på som like ufint som det å unnlate å tipse i andre.
Feriebudsjettet kan få seg en overraskelse hvis du ikke har beregnet inn tips. I USA, for eksempel, må du beregne å legge til 15-20% på restaurantregningen, men også andre steder... |
Andorra
Her er det ikke nødvendig å tipse. Noen restauranter kan imidlertid finne på å legge til tips på regningen. Hvis ikke, kan du legge igjen litt veksel.
Argentina
Dette er et litt vanskelig tipsland. Det er i utgangspunktet ikke pålagt å tipse på restauranter, men hvis du spør en lokal vil de si 10-15%. Det er forventet at utlendinger gir tips, men det trenger altså ikke være så mye som du har blitt fortalt. I barer hvor du selv går til bardisken er ikke tips nødvendig. Ellers er heller tips ikke særlig utbredt. Noen pesos på dyre hoteller til den som eventuelt (dette er ikke veldig vanlig) bærer bagasjen til rommet forventes nok. Men taxi-sjåfører, frisører etc forventer ikke tips.
Nyt kvelden i Buenos Aires' distrikt San Telmo, og gi litt tips hvis du er fornøyd. Litt ekstra fornøyd, helst. |
Armenia
I de fleste tidligere sovjet-stater er ikke tips vanlig (i sovjet-tiden var tips helt uvanlig). Men turistindustrien har ført til at dette ikke er helt uvanlig på bedre restauranter. Det er ikke nødvendig, høyst frivillig. Noen steder legger til "service charge" på regningen. Dette er ikke tips. Hva det rent faktisk er, har jeg aldri funnet ut av. Det forekommer kun noen få steder. Å tipse andre steder er i hvert fall unødvendig, og kan faktisk bli sett på som direkte frekt.Aruba
Noen restauranter legger til tips på regningen. Hvis ikke er 5-10% ansett som normalt på restauranter. På barer, taxier og andre servicesteder er tips ikke nødvendig.
Australia
Her er det helt unødvendig å tipse noe sted. Det finnes "tipsbøtter"i en del barer og puber. Frivillig å bruke, hvis du synes det var veldig god service.
Ingen grunn til å overdrive med tips i Australia, her fra Chinatown i Adelaide. |
Tips er helt unødvendig og ikke forventet - generelt sett. På typiske turiststeder kan det forventes at man runder opp regningen, men ikke mer enn noen få euro.
Bolivia
Tips er som regel lagt til på regningen på restauranter og barer. Et lite ekstra beløp viser at man er fornøyd (5-10%). På bedre hoteller forventer nok den som bærer bagasjen et symbolsk beløp som takk. Det er også vanlig å legge igjen noen bolivianos på sengen til rengjøringspersonalet på fasjonable hoteller. Taxier forventer ikke tips. Har man vært på en guidet tur forventes noe (20 bolivianos per dag til hhv guide og sjåfør er en liten pekepinn) tips.
Bosnia
Tips er ikke forventet noe sted, utover at man kan gi opp til 10% på bedre restauranter hvis man er svært godt fornøyd.
Brasil
Et litt komplisert land. Normalt er det ikke nødvendig å tipse. Men ofte er det ført på regningen (10%), det er visstnok frivillig å betale dette, men forventet at man gjør det. Taxier forventer ikke tips. Det gjør man heller ikke i utgangspunktet på barer etc. Men hvis man velger å tipse, blir servicen som regel veldig mye bedre resten av kvelden (dette gjelder jo steder hvor man betaler underveis). Det samme kan sies om strandbarer etc. Hotellbetjening (de som bærer bagasje og rengjøringspersonale) forventer litt tips for tjenesten. Til stuepiken kan man legge igjen "vekslepenger" på sengen.
God stemning i Bulgaria. Men pass på å gi litt tips hvis du vil ha en ekstra hyggelig opplevelse |
Bulgaria
Også et komplisert land. I utgangspunktet er ikke tips nødvendig. Langt ifra. Men, og her er det et stort men, det kan være nødvendig for å få skikkelig service. På restauranter når regningen kommer og man ikke skal tilbake senere er det derfor ikke nødvendig å tipse (men var servicen god, kan man godt gjøre det for å være hyggelig). I baren kan bartenderens oppførsel avhenge av om han eller hun får tips under første servering. Er du rundhåndet blir drinkene bedre (sterkere) de blir oppmerksomme og hyggelige. Bor man på et all-inculsive-resort, kan man i utgangspunktet gi en seddel i tipsskålen på begynnelsen av kvelden, og være sikker på at drinkene ikke inneholder vann. De (hvis noen) som bærer bagasjen, forventer litt tips. Taxi-sjåfører også - men å gi småmynter er ansett som en fornærmelse (det skal liksom "monne").Chile
Dette er enda et komplisert land. For å starte med restaurantene. Vanligvis vil de legge til 10% på regningen, men det er forventet at man gir litt mer enn dette. Alt over 5% er innenfor her. Men vær obs på at det å gi mindre ses på som en fornærmelse. Men legger du ikke igjen noe, er det et tegn på at noe var "alvorlig galt". Tips på eksklusive hotell er normalt (mindre beløp). Taxier forventer ikke tips, med mindre de er særdeles hjelpsomme.
Colombia
Tips er ikke nødvendig her. På finere restauranter kan man gi litt ekstra. Les dog regningen nøye, noen steder er tips lagt til, og da trenger man i hvert fall ikke betale mer. Andre som yter tjeneste forventer ikke tips (muligens med unntak av de som bærer bagasjen til rommet på et dyrt hotell). Andre som yter service skal normalt ikke forvente tips.
Danmark
Tips er selvsagt ikke nødvendig. På bedre restauranter er det vanlig å gi opp til 10% hvis alt var meget bra. En krone her og der til bartenderen (vekslepengene) er ikke uvanlig på barer, men man MÅ altså ikke... Tips forventes selvsagt heller ikke hos taxisjåfører, frisører mv.
Djibouti
Det er ikke nødvendig, men satt pris på, om man tipser. Restauranter har ofte lagt til 10% i "service charge" på regningen. Tips utover dette er ikke nødvendig, selvsagt. Litt ekstra til taxi-sjåfører, bærere etc. er forventet.
Ecuador
Det er ikke forventet å gi tips i Ecuador. Noen restauranter (av høyere standard) vil muligens legge til et "servicehonorar" tilsvarende maks 10%. Utover det kan småpenger gis ekstra til taxi-sjåfører, bærer, etc. Hvis man vil.
En kraftig suppe med reker og kokos servert i Ecuador - der er det ikke nødvendig å tipse. |
Det er forventet tips stort sett over hele Egypt, særlig i turiststeder. Rundt 10% på regningen, men derutover også til bærere, hotellpersonale, taxisjåfører, frisører... Man må selv sette grenser for hva man synes er fornuftig. For nevnte tjenester er vel tilsvarende en USD eller to tilstrekkelig. Men tips uansett svært diskret. Det er visstnok "pinlig" å vise at de er avhengig av tips. Reglene for hvordan man gir tips på elevcruise er visstnok helt annerledes. Men det kjenner jeg ikke til. Kanskje noen andre gjør?
Estland
Som i de fleste tidligere sovjet-stater er ikke tips nødvendig, og vanen kom med turistene. Det er imidlertid sett på som høflig å "runde opp" til nærmeste Euro eller tilsvarende, dersom man er fornøyd.
Etiopia
Hvis tips ikke er lagt til regningen på restauranter, så er det forventet et mindre beløp hvis servicen var fra tilfredsstillende og oppover. Taxier forventer ikke tips på den allerede forhandlede prisen. Guider, sjåfører for utflukter forventer tips.
Finland
Tips er ikke forventet noen steder, og du kan til og med få pengene i retur hvis du prøver å tipse. Gjelder alle former for service.
Forente Arabiske Emirater
Det er et salig kaos av tjenester som ytes i FAE. Her pakkes posene i supermarkedene. Her parkeres bilen for deg. Og selvsagt. Hva med de som leverer varer til deg på hotellet, for eksempel. Her er femmer-regelen grei. 5 Dirham - eller "rund opp" (drøye 10 kroner) for enkle tjenester (parkering, bæring, pakking, levering og taxikjøring). 10 Dirham for skjønnhet og velvære (spa, massasje, hårklipp etc.) og 15% i restauranter (mindre hvis du ikke er helt fornøyd). I de få barene som finnes, kan du "runde opp" og være godt innenfor.
Frankrike
Tips er inkludert i alle regninger. Vil du være høflig og er fornøyd, ca 5% er ansett som tilstrekkelig.
En klassisk spesialitet fra Normandie. Blåskjell... I Frankrike er det ikke tipsplikt. Men lov, hvis du er fornøyd. |
Georgia
Det er ikke forventet tips for noen ytelser her. Å tipse kan sågar være ansett som frekt, og at du står for en ovenfra-og-ned-holdning overfor de som yter servicen.Hellas
Service er inkludert i prisen for alle typer service. Det er ikke nødvendig å gi ekstra. Det er vanlig å runde opp til nærmeste Euro eller litt ekstra hvis du er tilfreds eller mer.
Hviterussland
I motsetning til mange tidligere sovjetstater er det ikke uvanlig å gi tips i Hviterussland. Det gjelder dog kun på restauranter. 10% er mer enn nok. På barer kan du gi litt ekstra hvis servicen og oppmerksomheten er god. For en taxitur betaler du avtalt pris uten tips.
Island
Det er ikke nødvendig å tipse på Island. Tips er inkludert i prisen for alle typer service. Men det blir ikke ansett som uhøflig å tipse heller, og har servicen vært svært god, er det helt greit, men det er aldri forventet.
India
Dette burde nesten vært et eget kapittel. For det første er det ikke uvanlig at det legges på en pris i forhold til det som står i menyen. Det er en "service charge", en slags skatt. Det er altså ikke tips, selv om det kan se slik ut. Noen menyer har kalkulert dette inn i prisen som er printet, andre har ikke det. Så her kan forvirringen være total. På toppen av dette, er det forventet 5-10% tips på steder med bordservering. Forventet, men særlig på turiststedene er de ikke redde for å påpeke at det ikke er tilstrekkelig tipset. Et bestemt "sorry" før man reiser seg og går, kan unngå pinlige situasjoner hvis man da ikke har tenkt seg tilbake igjen. Det er ikke så fryktelig mange barer, som vi vil kjenne det, med bardisk og det hele i India. Det er mer vanlig med bordservering, og da kan man tipse 5-10% hvis det var tilstrekkelig service. De fleste hoteller har en "bell boy" som ofte nærmest tvinger deg til å overlate bagasjen til ham. Du kan nekte og si at du vil ta deg til rommet selv, men det kan skape stor forvirring. De vil uansett forvente et mindre beløp som "takk" (20 rupees per bagasje er tilstrekkelig - noen vil ikke være redd for å spørre om mer). Leier du sjåfør eller tuk-tuk for en hel dag, er tips forventet selv på den avtalte prisen, men du kan gjøre de oppmerksomme på at den avtalte prisen skal inkludere tips (ca 10% er en tommelfingerregel). Avtaler man pris på en taxitur skal man ikke betale tips. Guider forventer 100-300 rupees (avhengig av lengde på turen) i tips. Kjøper man mat fra fast-food-kjeder (eller kafedisker el.l) eller street-food er tips ikke forventet. Frisører forventer tips.
Italia
Det er ikke nødvendig å tipse i Italia. Faktisk er ofte servicen relativt dårlig, fordi mange restauranter har alt for lite betjening. Å runde opp på regningen er greit, men mer for å slippe å få lommene fulle av mynter (og måtte vente på den i utgangspunktet trege kelneren). For virkelig flotte middager (og da snakker vi altså full treretters på luksusrestaurant) kan det være greit å gi litt ekstra. Taxi-sjåfører forventer ikke tips, men gir de ekstra service, som å hjelpe med bagasje el.l. så settes det pris på om man "runder opp".
En klassisk italiensk restaurant i Roma. Nøy deg med å "runde opp" på regningen |
Kambodsja
Det er ikke forventet at man gir tips i Kambodsja. Hvis man vil gi litt fordi servicen var svært bra, må man gjøre det ytterst diskret, og man kan oppleve at servitøren nekter å ta imot.Kosovo
Det er ikke forventet og kan nesten bli sett på som uhøflig å tipse. Opplevde at servitøren kom løpende etter oss på gaten med vekslepengene, i den tro vi hadde glemt det.
Kroatia
Tips er ikke nødvendig noen steder - enkelt og greit.
Laos
Det er ikke forventet tips noen steder. På flotte, dyre, restauranter er det ikke uvanlig å gi 5-10% ekstra. Guiden kan også få noen dollar hvis servicen var eksepsjonelt bra.
Latvia
Det er ikke forventet og ganske uvanlig å tipse i Latvia. Men med turismen kommer også tipskulturen. På flotte restauranter kan man gi 5-10% hvis det ikke spesifikt står at tips er inkludert. Man kan runde opp hos taxi-sjåføren hvis man vil unngå småmynter.
Liechtenstein
Tips er ikke forventet. Å gi 5-10% hvis man er svært fornøyd, blir verdsatt.
Litauen
Kulturen er lik som i Latvia. Tips er ikke forventet, men litt ekstra for god service blir satt pris på, og taxisjåføren kan man runde opp til nærmeste Euro.
Luxembourg
Ulikt sine naboland er tips mer vanlig i Luxembourg. 10% til taxisjåføren er vanlig. "Bell boys" og rengjøringspersonalet på hoteller forventer 1-2 Euro for tjenesten. På restauranter er tips ofte inkludert (15%) i prisen, derutover forventes tips kun hvis man er svært fornøyd med servicen. Det er ganske vanlig å "runde opp" beløpet på regningen.
Malaysia
Å gi tips er ikke forventet for noen form for service. Men det settes pris på. Hvis man vil ha bedre service, et bord på en bar eller lignende, kan man tipse litt ved første gangs betaling, og det er ikke uvanlig at man da får mer oppmerksomhet fra personalet.
Moldova
Å tipse er slett ikke nødvendig og nærmest ansett som uhøflig.
Monaco
Tips er inkludert i regningen. Man kan selvsagt gi ekstra hvis man vil, men det forventes ikke. Imidlertid er det mer vanlig å gi noen euro til personen som bærer bagasjen din på hotellet og legge litt igjen til rengjøringspersonalet. Å tipse taxi-sjåfører er helt unødvendig.
Myanmar
På restauranter og barer med bordservering er det vanlig og forventet at man runder opp. Også bærere og rengjøringspersonale vil forvente å få et lite beløp (maks tilsvarende én USD) for servicen. Guder og lignende på utflukter forventer mer, faktisk opp mot 10-15 USD. Det er ikke nødvendig å tipse utover avtalt pris for taxier.
På restauranter i Myanmar runder man opp... Kjøper man street-food er det unødvendig. |
Nepal
Guider mv. på utflukter forventer ca 15% av prisen i tips. Derutover er det ikke "pålagt" å tipse på restauranter, barer etc. Men lønningene er lave, så det settes stor pris på. 10% er tilstrekkelig. Man tipser ikke på avtalte priser på taxi-turer.Nederland
Tips er alltid inkludert i prisen. Var servicen særs god kan man gi opp til 10% eller enkelt og greit bare "runde opp". Man kan også "runde opp" til taxi-sjåfører. Derutover er det ikke forventet tips, feks på hoteller o.l.
New Zealand
I utgangspunktet er det helt unødvendig å tipse på New Zealand. Men det settes pris på. Å "runde opp" regningen er det vanligste. Det samme gjelder hos taxi-sjåfører. Andre som yter service forventer heller ikke tips.
Norge
Det er helt unødvendig å tipse i Norge det er inkludert i prisen. Man tipser ikke noen som yter service. Det var vanlig å tipse taxi-sjåfører og frisører tidligere, men det er det ikke lenger og det anses som uhøflig å tilby tips til disse. Serveringsbransjen har ikke det samme synet, her er det ikke ansett som uhøflig å tipse. Noen steder vil de be deg taste inn "totalbeløpet" på kortleseren, for å fiske etter tips. Da kan du bare taste inn beløpet på regningen, hvis du ikke vil gi ekstra. Bærere, rengjøringspersonell etc på hoteller forventer ikke tips.
Paraguay
I dette landet var ikke tips vanlig før turismen startet. På dyre hoteller forventer bæreren og rengjøringspersonellet ekvivalent til én USD for servicen. På restauranter er 10% vanlig, hvis det ikke spesifikt står at tips er inkludert. Man forhandler som regel pris med taxi-sjåfører. Derutover betales ikke tips. For andre tjenester er det heller ikke vanlig å betale ekstra.
Peru
Tips er ikke veldig vanlig. Som regel legges 10% til restaurantregningen. Derutover gir man kun tips hvis man er svært fornøyd. Man forhandler som regel pris på taxituren, den prisen tipser man ikke oppå. Bæreren på et hotell forventer ekvivalent til 0,5 USD per kolli. På lengre turer med guide, bærere etc, så er det forventet å gi tips. Enten blir gruppen enig om et felles beløp som deles på alle, eller så gir man individuelt. 5 USD per dag er mer enn tilstrekkelig.
Cuy - eller marsvin er en spesialitet i Peru. Og tips kun hvis kjeledyret smakte fortreffelig. |
Polen
Tips er høyst frivillig i Polen og i så fall kun dersom du vil vise at du er meget godt fornøyd. På bedre restauranter kan de nok forvente 5-10%. Det er ikke uvanlig å "runde opp" etter en taxitur.
Romania
Det er vanlig å tipse i Romania. Rundt 10% på restaurantregningen eller i baren (eventuelt runde opp i baren). Får du hjelp med bagasjen, forventes et lite beløp til han eller hun som bar, men det er vanskelig å si hva som er akseptabelt beløp. Rundt 1 USD og du er på trygg grunn. Også frisører og taxi-sjåfører forventer ca 10% tips.
Russland
I turiststrøk i Russland har tipskulturen skutt fart de siste årene. 5-15% på restauranter som har bordservering er forventet. Er det ikke bordservering forventes heller ikke tips. På bedre hoteller vil nok rengjøringspersonalet forvente ekvivalent til 1 USD per dag for rengjøringen. Taxipriser avtaler man, de skal man ikke tipse på. Utenfor de to store byene, Moskva og St. Petersburg er det generelt langt mindre vanlig å gi tips.
Tips er høyst frivillig i Polen og i så fall kun dersom du vil vise at du er meget godt fornøyd. På bedre restauranter kan de nok forvente 5-10%. Det er ikke uvanlig å "runde opp" etter en taxitur.
Romania
Det er vanlig å tipse i Romania. Rundt 10% på restaurantregningen eller i baren (eventuelt runde opp i baren). Får du hjelp med bagasjen, forventes et lite beløp til han eller hun som bar, men det er vanskelig å si hva som er akseptabelt beløp. Rundt 1 USD og du er på trygg grunn. Også frisører og taxi-sjåfører forventer ca 10% tips.
Russland
I turiststrøk i Russland har tipskulturen skutt fart de siste årene. 5-15% på restauranter som har bordservering er forventet. Er det ikke bordservering forventes heller ikke tips. På bedre hoteller vil nok rengjøringspersonalet forvente ekvivalent til 1 USD per dag for rengjøringen. Taxipriser avtaler man, de skal man ikke tipse på. Utenfor de to store byene, Moskva og St. Petersburg er det generelt langt mindre vanlig å gi tips.
I storbyene er det vanlig å tipse litt i Russland. Utenfor er det mindre vanlig. Her fra baren på vodkamuseet. |
Det er ikke nødvendig å gi tips noen steder i Serbia. Unntaket er i så fall virkelig flotte restauranter med utmerket service, hvor inntil 10% er ansett som mer enn tilstrekkelig.
Singapore
I Singapore er det på restauranter vanlig å gi tips mellom 10 og 15%. Vær obs på at enkelte restauranter legger til "service charge" på regningen. Det er ikke penger som går til servitøren. Derutover er det ikke nødvendig å tipse noen steder i dette lille landet. Men det er ikke uvanlig å gi til bæreren på et hotell (hvis de har og tilbyr en slik tjeneste).
Slovakia
På restauranter er det forventet at man gir rundt 10% hvis man var tilfreds med det man fikk servert. I barer er det ikke forventet, men settes pris på at man "runder opp". Det samme gjelder for taxi-sjåfører. Andre som yter service forventer ikke tips.
Slovenia
I motsetning til de fleste land fra det tidligere Jugoslavia, så er tips mer vanlig i Slovenia. Rundt 10% på restauranter, "runde opp" på barer og til taxi-sjåføren. Derutover er det ingen som forventer tips.
Spania
Her er det forventet at man gir litt tips. I utgangspunktet finnes ingen "fasit" på hvor mye man skal eller bør gi, men avhengig av hvor fornøyd man er, så kan man gi opp til 10%. Det mer "vanlige" er å legge igjen en euro eller to. Det er ikke så mye beløpet, snarere gesten, som viser at man har hatt det bra. Unnlater man å gi, er det et tydelig tegn på at noe var alvorlig galt. Men de lokale tipser svært forsiktig, så det er ingen grunn til å "ta av". På dyre restauranter forventes nok 10% uansett. Når det gjelder andre former for service, så forventes det nok at taxi-sjåføren får noen euro (sett i forhold til beløpet turen kostet), på dyre hoteller vil nok bæreren forvente tips, men ikke mer enn én eller to euro.
Storbritannia
Det er ikke en utbredt tipskultur her. Men på bedre restauranter er det ikke uvanlig å gi opptil 10%. På andre, enklere restauranter, puber og barer kan man "runde opp" eler gi et pund eller to og med det være godt innenfor. Det samme gjelder for taxi-sjåføren. I andre serviceyrker forventes slett ikke tips.
Surinam
Det er ikke nødvendig å tipse i Surinam. Verken på restauranter, barer, til guiden eller taxisjåføren. Å "runde opp" er greit. Det anses ikke som uhøflig. Men det er ikke en del av kulturen.
En Parbo Bier får du for det den koster i Surinam. Tips er svært uvanlig |
Det er generelt ikke nødvendig å gi tips noen steder i Sveits. Det forventes heller ikke i særlig stor utstrekning. Men å "runde opp" er ganske utbredt blant såvel lokale som besøkende.
Sverige
Tips er inkludert i prisen. Man gir kun hvis man er særdeles godt fornøyd etter restaurantbesøket. Å "runde opp" til nærmeste tier i en bar eller hos taxi-sjåføren er ikke uvanlig. For alle andre tjenester er det ikke normalt (og ansett som uhøflig) å tipse.
Thailand
Det er i utgangspunktet ikke nødvendig å tipse i Thailand. Men det er verdsatt hvis man legger igjen veksel i baren eller på bordet. Man kan også legge et mindre beløp på rommet til rengjøringspersonalet, dersom det er et "bedre" hotell. Også bæreren kan man gi 20-30 bath. Men det er altså ikke nødvendig og man får neppe verken bedre eller dårligere service av å tipse/ikke tipse.
Tsjekkia
På restauranter i turistområder er det vanlig å gi opp til 10%, men det er slett ikke nødvendig, og kan godt være lavere. På landsbygda, gjør som de lokale. Rund litt opp på regningen. At det står "Service not included" på regningen, betyr ikke at man MÅ tipse, det påstås at dette bare er en "påminner" om at tips ikke er inkludert, selv om de fleste ikke tolker det slik...
Tyrkia
Det er, blant de lokale, ikke vanlig å tipse særlig mye. Kun å "runde opp" eller legge igjen litt veksel. Imidlertid har turismen bragt med seg en tipskultur som gjør at det særlig på turiststedene forventes rundt 5% av regningen (10% hvis det er svært bra og et luksuriøst sted). Et mindre beløp (et par lira) til bæreren og rengjøringspersonalet på luksushotell er ikke uvanlig. For taxi-sjåføren kan man runde opp til nærmeste hele lira, eller deromkring.
Tyskland
Tips er ikke nødvendig, men det er vanlig å "runde opp" til nærmeste Euro eller lignende. 5-10% på restauranter, for å være hyggelig, hvis servicen var bra, er ikke uvanlig.
Ukraina
Å gi tips var helt ukjent i Ukraina inntil for bare noen få år siden. Det skyldes selvsagt påvirkning fra turistindustrien. Men det er kun på restauranter det er vanlig. 5-10% er tilstrekkelig. Ingen flår deg levende om du unnlater å tipse. Og det er i hvert fall ikke nødvendig i barer eller der det er betjening fra disk. Man avtaler pris på taxituren. Det er ikke nødvendig å gi tips utover avtalt pris, selvsagt. Og ingen andre som yter service forventer tips.
Det ukrainske kjøkken beskrives kanskje best som "spennende". Tipsekultur har de begynt å få også... |
Det er forventet at man gir ca 10% på restauranter med mindre servicen har vært helt elendig. Man bør også gi litt til taxi-sjåføren og generelt også til hotellpersonalet (bærer og rengjøringspersonalet). I en bar er det forventet å runde opp.
Uruguay
På restauranter og barer med bordservering er det forventet at man gir ca 10%. For alle andre tjenester (levering, parkering etc.) kan man gi et langt mindre beløp (0,5-1 USD), og det forventes at bærer og rengjøringspersonell på bedre hoteller får ekvivalent til én USD, taxisjåfører forventer et mindre beløp (mer i betydningen "runde opp").
USA
Å gi tips i USA er en kunst. Og det er en kunst vi nordmenn ofte har litt vondt for å beherske. Enten gir vi for mye eller alt for lite. For det første. Husk at tips er mange servitørers hovedinntekt. Kun med ytterst få unntak (steder som er hyppig besøkt av turister) er tipsen inkludert i prisen i menyen. 15% er ansett som minimum på restauranter. 17-18% betyr at du er godt fornøyd. 20% og oppover betyr at du er svært godt fornøyd. På veldig flotte restauranter forventes faktisk opp mot 25% hvis servicen har vært enestående. En "feil" mange utlendinger gjør, er at de legger seg på 15% og synes at de gir mye, men egentlig ikke gjør det. Å havne under 15% betyr at noe har vært alvorlig galt, og det kan godt hende servitøren spør hva som ikke var bra. Men man skal heller ikke være redd for å poengtere dette dersom det har vært dårlig. Generelt er det ikke nødvendig å tipse der det ikke er bordservering (for eksempel på fast-food-restauranter) men som regel har de en tipsskål hvor man kan legge et par dollar hvis man har fått god hjelp og rask service. Men det er helt ok å ikke gjøre det også. Er det en bufeetrestaurant er 1 USD per servering tilstrekkelig (eventuelt 5%). I barer bør man gi rundt én dollar per drink- det er ikke uvanlig å få "en på huset" etter å ha kjøpt mange og tipset godt - gi tips også for den gratis drinken. Får man hjelp med bagasje, noen som pakker varer, parkerer bilen, passer på yttertøyet etc kan man gi mellom 1-2 USD. Legg også 3-5 USD på sengen til rengjøringspersonalet. Jo mer du gir, jo bedre vil trolig rengjøringen også bli... Men husk også: Dersom du får dårlig service, marker det med å gi lite tips. Og gi aldri noen mindre enn 1 USD, det er ansett som særdeles uhøflig. Merk også at tipsreglene er litt forskjellige fra stat til stat, så det kan være lokale forskjeller i hva som er ansett "normalt", men disse reglene her kan følges og det bør aldri bli veldig feil.
En skikkelig amerikansk frokost... Kommer regningen på 10 USD bør du minst betale 2 USD i tips. |
Det er ikke vanlig å gi tips i Vietnam. Gir man likevel, må det gjøres meget diskret. På luksusrestauranter kan det være forventet at man gir 5-10%
Østerrike
Litt (5-10%) forventes på bedre restauranter. Vekslepenger på bedre barer/klubber. Veksel også til taxi-sjåføren - hvis du vil. Du må ikke...
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar